Rusmir Hrvić: AS Grupa je povećala broj uposlenih, ovo je tek početak uspješne priče

Predsjednik Uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić u razgovoru za portal Klix.ba osvrnuo se na posljednjih 12 mjeseci rada koji su, prema njegovim riječima, urodili plodom kroz usavršavanje proizvodnje, kroz rast prihoda, ono što je običnom čovjeku najvažnije – rast broja zaposlenih.

AS Holding se “rodio” 2017. godine i iza njega je prva puna godina. Da li možete reći da ste ostvarili sve što ste htjeli tokom 2018. kada je riječ o upravljanju članicama holdinga?

Mogu kazati da smo uradili dosta toga. Ove godine smo se više fokusirali na razvoj nego na rast. Uložili smo puno truda i resursa u IT sisteme i tu smo, prema mišljenju mnogih, vodeći u Bosni i Hercegovini. Također, unutar AS Holdinga uz ranije upravljačke cjeline formirali smo dodatno HR direkciju, Internu kontrolu i Internu reviziju. Radili smo puno na razvoju novih proizvoda, a rezultati na tržištu bi se trebali vidjeti iduće godine. Znatno smo investirali u edukaciju, sticanje novih znanja i vještina naših ljudi, kako u Bosni i Hercegovini tako i u inozemstvu.
AS Holding je, sticajem okolnosti za koje bi mi trebalo puno prostora da ih elaboriram, za kratko vrijeme postao jedna od vodećih bosanskohercegovačkih investicijskih kompanija. Upravo je znanje naša snaga, a naši timovi su garant uspjeha. Mi smatramo da ideje pokreću, a da investicije čine ideje realnim. Naš posao je da upravljamo investicijama. I zato smo ove godine insistirali više na razvojnom jačanju naše unutarnje snage, kako bismo ispunili vlastita i očekivanja drugih investitora.

Tokom 2018. zabilježeno je širenje na strana tržišta, odnosno početak izvoza određenih proizvoda (Tops u Švedskoj npr.). Kakav je odziv tamošnjih potrošača i kako su prihvaćeni proizvodi AS Holdinga?

Prilično smo zadovoljni rezultatima. Tops kao jedan od najprodavanijih biskvita u ovom dijelu Evrope je otvorio vrata mnogih tržnih centara na tržištima EU, SAD-a i Bliskog istoka. Međutim, mi smatramo da je ovo tek početak jedne uspješne priče. Smatramo da će novi proizvodi doći do izražaja. Posebno smo ponosni na Zlatnu džezvu i rezultate koje ovaj bosanskohercegovački brend bilježi npr. u Sloveniji i drugim zemljama Evrope.

Mi smatramo da imamo nešto novo ponuditi Evropi i svijetu. Stoljećima su se u zemlji Bosni susretale kulture i civilizacije. Prožimanje drugog i drugačijeg, jedinstvo u različitosti učinili su ovu zemlju i ove ljude posebnim. Svi mi na ovim prostorima smo dokazali da je naša želja za pobjedom jača od straha od poraza. Zato ćemo i sebi i drugima pokazati da je pozitivno ispravno. U našem slučaju biti optimista znači biti realan. Jedini mogući ishod u takvom okruženju je uspjeh.

Kada je riječ o talasu akvizacija AS Holdinga, da li možemo očekivati njegov nastavak i tokom 2019. godine?

Nastavit ćemo dalje raditi na razvoju, dakle na jačanju svih unutrašnjih pretpostavki za povećanje znanja, kvaliteta, inovacija, produktivnosti, ekonomičnosti i efikasnosti. Isto tako, ukoliko nam se ukaže dobra prilika za neku akviziciju, reagirat ćemo kao svaka dobra investicijska kuća.

Pored akvizicija, da li kompanija ima ideju ili potencijal pokrenuti od nule proizvodnju koja u ovom trenutku ne postoji?

Već imamo nekoliko ideja koje bi išle u tom smjeru. Kako sam već kazao u odgovorima na prethodna pitanja, spremamo se i jačamo za neke još značajnije iskorake u tom smislu i još veće investicije od ovih dosadašnjih.

Očekivani prihodi za 2017. godinu bili su 300 miliona KM. Da li ovogodišnja očekivanja premašuju optimizam od prošle godine? 400 miliona?

Ova godina je do sada najbolja i najuspješnija za AS Group. Vrijedno smo radili, svi zajedno, zadržali postojeće kupce i pridobili nove, proširili kapacitete, ušli na neka nova tržišta, primijenili nove tehnologije, povećali broj zaposlenih. Neke naše nove članice, poput Solane Tuzla, su postigle rekordne rezultate u ovoj godini u plasmanu svojih proizvoda. Izgradili smo snažne upravljačke strukture i timove u svim kompanijama i u AS Holdingu. Konačne rezultate imat ćemo nakon završnih računa svih kompanija, a moja očekivanja su da smo kao Grupacija uspjeli ostvariti ukupno povećanje prihoda u granicama od 10 posto.

Koliko AS Holding zaključno sa 2018. godinom ima uposlenika, uključujući sve članice? Koliko je taj broj rastao ili padao tokom 2018.?

Ukupan broj zaposlenih je rastao također za 10 posto. Trenutno zapošljavamo oko 4.500 ljudi.

Kakva kretanja broja uposlenika možemo očekivati u narednoj kalendarskoj godini?

Broj zaposlenih će zavisiti od investicija ili novih akvizicija. Osim broja zaposlenih, bitno nam je da naše članice rade na poboljšanju uslova radnika, a da zadrže konkurentnost na tržištu. Jer, mi kao AS Holding, u suštini stvaramo uspješne kompanije, vodeće brendove, proizvode i usluge. Rast i razvoj naš je imperativ. Također, živimo i radimo zajedno s našom državom. Zato ćemo učiniti sve kako bismo ojačali našu ekonomiju kroz jačanje naših preduzeća, naših proizvoda, brendova i usluga. Svjesni smo da, kako naša ekonomija napreduje, tako ćemo napradovati mi i cijela naša država. Jer, jačanjem naše ekonomije jača se i položaj Bosne i Hercegovine u regiji i u svijetu. A tada sve bosanskohercegovačke kompanije jednostavnije posluju, s većim izgledima za uspjeh na domaćem i inozemnim tržištima. Tada svi zajedno živimo bolje.

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn