Karijera

Ljudi su najvažniji potencijal naše kompanije. To je ono u šta vjerujemo.

Duboko svjesni te činjenice jasno nam je da ni poslovni uspjesi cijele AS grupe, u relativno kratkom vremenskom periodu ne bi bili mogući bez visokomotiviranih profesionalaca. Ovakvi predani zaposlenici, koji svojim zalaganjem vjeruju da mogu dati doprinos realnoj ekonomiji Bosne i Hercegovine, čine okosnicu akceleratora pozitivnih promjena i inovacija u poslovanju. Jedna smo od najbrže rastućih grupacija u Bosni i Hercegovini i želimo pružiti mogućnost građanima Bosne i Hercegovine da svoju budućnost dostojanstveno grade u svojoj zemlji, bez odlaska u inostranstvo kao jedine opcije.

"Motivirajuće poslovno okruženje, timski rad i kodeks ponašanja, veoma su bitni u našoj korporativnoj kulturi i profesionalnoj etici kojoj dajemo veliki značaj."

Jedan od naših ciljeva je biti prvi, biti najbolji, biti AS!

Nastojimo zaposliti što veći broj odgovornih, stručnih, požrtvovanih i lojalnih zaposlenika, i bez obzira na kojoj se poziciji nalazili, njihov značaj je neupitan.

Bilo da su tehnolozi, vozači, menadžeri, administrativni radnici…svi naši uposlenici znaju da pripadaju velikoj porodici uspješnih, društvu As-ova.

Našim zaposlenicima nudimo mogućnost napredovanja i prohodnosti kroz cijeli sistem kako horizontalno tako i vertikalno. Motivirajuće poslovno okruženje, timski rad i kodeks ponašanja, veoma su bitni u našoj korporativnoj kulturi i profesionalnoj etici kojoj dajemo veliki značaj.

Sve ovo vodi do uspješno planiranog razvoja karijere, gdje posebno ističemo i obostrano povjerenje svih aktera ovog procesa i ulijeva nam nadu da će i u narednom periodu sve biti jos pojačano.

Edukacija

Svjesni smo da biti AS znači biti najbolji i da samo kvalitetni, kompetentni zaposlenici mogu dati svoj doprinos da ovu titulu kontinuirano i opravdano nosimo.

Zato u svoje zaposlenike konstantno ulažemo kroz permanentnu edukaciju i brinemo o njihovom dugoročnom razvoju. Naši zaposlenici idu na dodatna usavršavanja i obrazovanja, učestvuju u različitim specijalističkim programima širom Evrope, te pohađaju stručne seminare, treninge i konferencije.

Posebno smo ponosni na činjenicu da gradimo i razvijamo naše talentovane i vrijedne zaposlenike što nas vodi do internih promocija, gdje unutar kompanije unapređujemo naše zaposlenike nagrađujući njihov trud i zalaganje, odnosno uvažavajući ambicije za napredovanjem.

Svakodnevno se trudimo da različitim prednostima povećavamo zadovoljstvo naših zaposlenika u njihovom radu.

Prilika za tvoju karijeru čeka

Pridruži se našem timu i izgradi uspješnu karijeru u dinamičnom i inovativnom okruženju. Očekujemo tvoju prijavu!

Često postavljena pitanja

Cijeli proces regrutovanja i selekcije kandidata, odvija se u potpunosti pod kontrolom Ljudskih resursa, a našu proceduru regrutacije i selekcije novih kadrova provode i nadziru HR specijalisti. Ovakav proces selekcije uključuje i savremeni psihologijski pristup koji nam omogućava da u naše redove regrutujemo one najbolje, istinske AS-ove.

Proces zapošljavanja pokrećemo u slučaju otvaranja novih radnih mjesta, povećanja obima posla ili u sklopu ostvarenja određenog poslovnog poduhvata te za potrebe osiguravanja zamjene privremeno odsutnog zaposlenika ili zaposlenika koji trajno napušta kompaniju.

Sve konkurse za radna mjesta objavljujemo na vlastitim internet stranicama u rubrici AS-ovi zaposlenici, a oglašavamo se i na popularnim web portalima kao i objavama na lokalnim zavodima za zapošljavanje i različitim printanim medijima.

Pored toga, uvijek se možete prijaviti u našu bazu potencijalnih zaposlenika. Dovoljno je otvoriti sljedeći link i pratiti upute navedene u aplikaciji – POTENCIJALNI AS-ovi.

Kompanija zadržava pravo prema kandidatima koji su poslali svoju aplikaciju, da ih kontaktira samo u slučaju objektivne potrebe za zapošljavanjem kadrova traženog profila.

Nakon prijave, slijedi početna provjera kandidata koji zadovoljavaju osnovne uvjete iz oglasa i odgovaraju profilu idealnog kandidata. Zatim se vrši inicijalna procjena putem telefona, Skypea ili susreta s predstavnicima Odjela ljudskih resursa.
U ovoj fazi, od kandidata se očekuje da prezentiraju svoja dostignuća, kvalifikacije, ambicije i očekivanja. Cilj je da kandidati dobiju jasnu sliku o poziciji, njenim glavnim funkcijama, strukturi odjela i razvojnim perspektivama unutar kompanije.

Traženi AS-ovi su kandidati optimalno kvalificirani za poslove (obaveze i dužnosti) navedene u oglasu. Bitni kriteriji prilikom izbora novih zaposlenika su svakako spremnost na lični i profesionalni razvoj, te odanost kompaniji. Dokazano je da razina stručnih kompetencija visoko korelira s razinom radne motivacije, pa na taj način i biramo naše ASove. Motivacija ima visok uticaj na kvalitetu radnog učinka svakog zaposlenika na šta obraćamo posebnu pažnju. Naša vrata uvijek su otvorena visokomotiviranim osobama koje vjeruju da mogu dati doprinos postizanju zajedničkog cilja.